13. Találkozó Bouxwillerben

Találkozó Bouxwillerben

Projektünk franciaországi találkozóját 2013. december 7-11. között tartottuk Elzászban, Bouxwillerben. Iskolánkat három tanuló és három tanár képviselte.
A találkozóra készülve diákjaink utánanéztek, hogyan valósulnak meg saját városunkban a környezetvédelmi intézkedések. Az eredményeket elektronikusan és kinyomtatva vittük Bouxwillerbe, ahol a tanulók plakátokat készítettek az anyagból, majd Jérome Thien, az önkormányzat fenntartható fejlődésért felelős munkatársa vezetésével fedezhettük fel a várost, melynek során a szakember bemutatta, milyen intézkedéseket tesznek a környezettudatosság jegyében.
A partneriskolák találkozón résztvevő tanulóit három vegyes csoportba osztottuk, és a csoportok workshopokban dolgoztak. A találkozó előtt diákjaink a "Helyi termékek és hagyományos ételek alacsony CO2 kibocsátással" témában végeztek kutató munkát. Az eredményekből a szakács-workshop résztvevői plakátokat készítettek, és a Lycée Schattenmann tankonyhájában, Corinne Beyler háztartástan tanár vezetésével szezonális, regionális és túlnyomórészt bioélelmiszerekből elzászi ételeket főztek, melyeket aztán a találkozó résztvevői egy közös ebéd és egy esti állóbüfé alkalmával fogyasztottak el.
A színház-workshop résztvevői Patrick Barbelin rendező vezetésével egy általa erre az alkalomra írt darabot tanultak meg, majd adtak elő a találkozó résztvevőinek. A darab témája a CO2-kibocsátás Földre gyakorolt káros hatása volt. A díszleteket is a tanulók készítették újrahasznosítással.
A harmadik wokshopban a tanulók Mme Labelle recyclingbútor-tervező és Valérie Berta tanárnő vezetésével könyvespolcot készítettek használt kartonból, melyet a búcsúesten mutattak be a találkozó résztvevőinek.

A francia koordinátor kolléganő vezetésével a találkozó magyar résztvevői látogatást tettek Strassbourgban az Európai Parlamentben, ahol egy francia EP-képviselő munkatársa kalauzolt bennünket, és megnéztük, hogyan zajlik az EP plenáris ülése.

Powerpoint - Umweltschutz in Budapest
Powerpoint - Gesundes Essen mit wenig CO2